صادق زیباکلام آدم جالبی است!
اینکه یک استاد دانشگاه، که علیالاصول زمان زیادی را درگیر کلاس و درس و تصحیح کردن ورقه و رسیدگی به دانشجویان تحصیلات تکمیلی و ... است، این حجم خروجی مکتوب و حضور رسانهای داشته باشد، تعجببرانگیز است. به همه اینها اضافه کنید این حقیقت را که او حرفهایی میزند یا نظراتی مطرح میکند که معمولا از کسان دیگر نمیشنویم (آنور آبیها در اینگونه موارد میگویند: "طرف اوریجینال است!!!")
پیشترها، این حقیقت که او مدافع بیچون و چرای هاشمی رفسنجانی است، اذیتام میکرد. برای من که نوجوانیام را در دهه شصت هجری شمسی گذراندهام (امان از دست این نسل "یادتونه!")، با همهی فراز و نشیبهای این شخصیت سیاسی، هاشمی همچنان بیش از هرچیز نماد تلخی و گسی یک دوران است. اما حالا پس از گذشت سالها، آن سیگنال منفی هم از فیلترهای مختلفی گذشته و به مقدار زیادی متعادل شده!
به هنگام تنظیم اطلاعات کتابهای زیر، چندتایی را جدا کردم که اگر فرصتی دست داد بخوانم. موضوع "پنج گفتار در باب حکومت" به نظرم جالب آمد. فکر میکنم برای مردمی که هر یکی دو سال یک انتخابات سیاسی را از سر میگذرانند آشنایی با مفاهیمی اینچنین، برای آنکه با خودشان کنار بیایند که از یک حکومت چه میخواهند (و اصلا از یک حکومت چه انتظارهایی را میشود داشت و چه انتظارهایی را نمیشود داشت) از نان شب واجبتر است. "مقدمهای بر انقلاب اسلامی" در ابتدا به نظرم کتابی درسی آمد که برای تدریس سر کلاس "انقلاب اسلامی و ریشههای" آن تدوین شده (که این خودش یعنی دافعه!) اما توضیحات کتاب نشان میدهد که مطابق بسیاری دیگر از دستپختهای "دکتر"، این کتاب هم حاوی ایدههایی نامتعارف دربارهی چگونگی شکل گرفتن انقلاب اسلامی است، که کنجکاوی آدم را برای خواندنش برمیانگیزد.
"دانشگاه و انقلاب" به داستان انقلاب فرهنگی میپردازد و "از دموکراسی تا مردمسالاری دینی" به شریعتی و نظراتش (شهریور 1394: این یکی البته فعلا چاپش تمام شده و موجود نیست!) انقلاب فرهنگی و داستانهایش برایم خودبخود جذاب است و نیاز به توضیح و تبلیغ ندارد! اما کتاب دوم را به این خاطر جدا کردم که به نظرم زیباکلام جزو آن نسلی است که دکتر شریعتی مرشد و مرادشان بود. احساسات این نسل، حالا پس از سالها گذشتن از فیلترهای مختلف و تجربهی (حداقل) بخشی از ایدههای دکتر بصورت عملی، همچنان به هنگام یادآوری او به غلیان درمیآید. حالا یکی از آن نسل (که اتفاقا معروف است که خیلی هم احساساتی نیست و همه چیز را با "ذرهبین دانشگاهی" موشکافی میکند) به یکی از تاثیرگذارترین، و البته غیرتئوریترین، جنبههای نمود فکری دکتر شریعتی بر جامعه ما میپردازد. باید جالب باشد!
نکته آخر اینکه در فهرست زیر "ما، چگونه ما شدیم؟" به عنوان معروفترین و پرفروشترین و پرسر و صداترین اثر آقای زیباکلام، به حق، در ابتدای فهرست قرار گرفته و "سنت و مدرنیته"، با وجود آنکه احتمالا دومین کتاب معروف "دکتر" به حساب میآید، به دلیل آنکه فعلا چاپش در بازار به پایان رسیده است، در فهرست نیامده. تلاش میکنم به محض تجدید چاپ کتاب مشخصات آن را هم به فهرست اضافه کنم (شهریور 94: کتاب این روزها تجدید چاپ شده و در بازار موجود است. باید اطلاعات آن را به این فهرست اضافه کنم).
نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1398 (چاپ 34)
قیمت: 550000 تومان
تعداد صفحات: 480 صفحه
شابک: 978-964-90133-5-0
امتیاز کتاب: (4.3 امتیاز با رای 3 نفر)
بیگمان کمبود منابعی که با چنین رویکردی به این موضوع نگریسته باشند در کنار روان بودن متن و پرهیز از کلیشههای رایج موجب شده است کتابی که اینک در اختیار شماست پس از پانزده چاپ هنوز مورد توجه پژوهشگران و علاقمندان به تاریخ قرار گیرد. (برگرفته از توضیحات پشت جلد کتاب)
بدون تردید نخستین مسئلهای که سوال فوق در ذهن میآفریند این است که بایستی از کدام مقطع یا زمان تاریخی، روایت عقبماندگی یا "ما شدنمان" را شروع کنیم. اما این فقط بخشی از منظور ماست. مراد ما بیشتر از طرح پرسش فوق این است که از کدام زاویه و چگونه به موضوع بنگریم و از کدام مدخل وارد بحث شویم، چرا که زاویه ورود تا حدود زیادی تکلیف آتی کار را روشن مینمایند.
همانطور که در قسمت مقدمه دیدیم تفکر رایج در مورد مسئله عقبماندگی خلاصه میشود در این که این پدیده بلایی بود که از بیرون بر سر ما وارد آوردند و به سخن دیگر "ما را، ما کردند". استعمار، امپریالیسم، شاهان فاسد، رجال سرسپرده، غرب ستمپیشه و ... جملگی دست به دست هم دادند و اسباب عقبماندگی ما را فراهم ساختند. اما اگر قایل به این باشیم که "ما، ماشدیم" و در نتیجهی "ما بودن ما" استعمار، امپریالیسم، غرب و شرق و شمال و جنوب چه سوءاستفادهها که نکردند و چه بلایا که بر سر ما نیاوردند، در این صورت مخروط سوال عقبماندگی برعکس میشود. یعنی به جای پرداختن به این که شاهان خائن چه کردند، بایستی به این بپردازیم که شاهان خائن اساسا چگونه به قدرت رسیدند. به جای پرداختن به اینکه استعمار چه کرد، بایستی به این پرداخت که استعمار اساسا چرا توانست بیاید. اگر قایل به نظریه ما شدن باشیم، در این صورت بحث عقبماندگی تبدیل میشود به این بحث که "ما چگونه، ما شدیم" و سوال این میشود که برای ریشهیابی "ما شدنمان" باید به دنبال کدام اسباب و علل اجتماعی، تاریخی و یا اقتصادی برویم؟ و اساسا از کجا شروع کنیم ..."
نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1397 (چاپ 10)
قیمت: 490000 تومان
تعداد صفحات: 515 صفحه
شابک: 978-964-617-638-6
بحث سنت و تجدد در طول 150 سال گذشته یکی از عوامل مهم و مؤثر در تاریخ ما بوده است. نویسنده در این کتاب با عنایت به این بحث به بررسیِ تحلیلیِ تاریخ دورهی قاجار و علل شکست اصلاحطلبان آن دوران میپردازد. (برگرفته از توضیحات پشت جلد کتاب)
نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1402 (چاپ 8)
قیمت: 320000 تومان
تعداد صفحات: 296 صفحه
شابک: 978-964-334-577-8
امتیاز کتاب: (5 امتیاز با رای 1 نفر)
حجم دانش ما پیرامون غرب و چگونگی پیدایش آن بشدت نازل و نوعا محدود میشود به مشتی تئوریهای توطئه و ادبیات ایدئولوژیک زدهایی که بسیاری از آنها ریشه در تفکرات مارکسیستی شصت هفتاد سال پیش دارند. این کتاب میخواهد به زبانی ساده نشان دهد که غرب امروز محصول تحولات تاریخی مهمی بوده که در طی قریب به 500 سال از پایان قرون وسطی به اینسو اروپا را در مینوردد. این کتاب میخواهد به خواننده نشان دهد که غرب امروز محصول تحولاتی همچون رنسانس، نهضت اصلاح دینی، انقلاب تجاری، شکلگیری سرمایهداری، انقلاب علمی، خردگرایی، اومانیسم و عصر روشنگری است. بدون یک آگاهی اولیه از این تحولات نمیتوان شناختی از تمدن امروزی غرب داشت. (برگرفته از توضیحات پشت جلد کتاب)
نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1397 (چاپ 4)
قیمت: 135000 تومان
تعداد صفحات: 177 صفحه
شابک: 978-964-334-382-8
امتیاز کتاب: (4 امتیاز با رای 1 نفر)
اغراق نیست اگر بگوییم از زمانی که نخستین اجتماعات انسان اولیه روی زمین شکل گرفت، مسئله حکومت و حاکمیت نیز برای بشر مطرح شد. در اجتماعات بشر غارنشین یا انسانهایی که به شکل دستهجمعی زندگی میکردند، نخستین آثار و علائم آنچه در جامعهشناسی سیاسی به آن آمریت میگوییم، شکل گرفت. آنتروپولوژیستها معتقدند که به احتمال قریب به یقین منشا به وجود آمدن "آمریت" - اینکه برخی از انسانها بر دیگران تسلط مییابند - قدرت فیزیکی آنان بوده است.
قدرت فیزیکی از یکسو عامل مهمی برای بقا به شمار میآمد و از سویی دیگر ابزار موثری جهت تسلط بر دیگران بود. قدرت سبب میشد تا صاحب آن بتواند با زور آنچه میخواست تصاحب کند. قدرت همچنین سبب میشد که صاحب قدرت نقش بیشتری در یافتن غار یا محل مناسبی برای زندگی، شکار و جمعآوری غذا پیدا کند ..."
نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1399 (چاپ 2)
قیمت: 200000 تومان
تعداد صفحات: 208 صفحه
شابک: 964-334-077-5
کتاب حاضر فقط به جنبههای منفی نپرداخته، بلکه دستاوردهای مثبت دانشگاه بعد از انقلاب را نیز مورد توجه قرار داده. از جمله مهمترین این دستاوردها افزایش چشمگیر دانشجویان و فارغالتحصیلان است ... (برگرفته از مقدمه نویسنده در کتاب)
نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1398 (چاپ 6)
قیمت: 170000 تومان
تعداد صفحات: 108 صفحه
شابک: 978-964-334-132-1
امتیاز کتاب: (3 امتیاز با رای 1 نفر)
این معرفی به گونهای ساده و قابل فهم اما در عین حال دقیق و روشن صورت گرفته است به گونهای که خواننده در پایان، آشنایی مطلوبی با ایده دموکراسی و معنا و مفهوم آن و بالاخره شرایط تحقق آن پیدا میکند. از آنجا که از دوم خرداد سال 76 به این سو تلاش وسیعی از سوی بسیاری از صاحبنظران و رهبران سیاسی کشور صورت گرفته تا واژگان "مردمسالاری دینی" را در مقابل دموکراسی قرار دهند، بنابراین جهت دیگر کتاب پرداختن به این مقوله و اینکه اساسا "مردمسالاری دینی" چیست و چه نسبتی با دموکراسی پیدا میکند، میباشد.
نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1396 (چاپ 12)
قیمت: 375000 تومان
تعداد صفحات: 324 صفحه
شابک: 964-6176-91-7
کتاب نشان میدهد: شاه سابق نه یک مهره و کارگزار صرف قدرتهای خارجی، از جمله آمریکا و انگلستان، بود و نه سیاستهایی که به اجرا میگذاشت دیکته شده از سوی لندن و واشنگتن بود. اگرچه پذیرش آن برای ما سخت است، او اتفاقا از یک درجهای از استقلال برخوردار بوده. او نه با اسلام دشمنی خاصی داشت و نه به دنبال از بین بردن اسلام در ایران بود. مهمتر از همه اینها، رابطه او با غربیها و مشخصا با آمریکا میباشد. کتاب نشان میدهد که نه این نظر که آمریکاییها در دوران انقلاب و تا به آخر از شاه سابق پشتیبانی میکردند درست است و نه عکس آن که از جانب طرفداران رژیم پهلوی و مخالفین انقلاب ترویج میشود؛ زیباکلام در این کتاب بدون تردید بسیاری از باورهای جاافتاده در خصوص رژیم شاه سابق و چگونگی تکوین انقلاب اسلامی را به زیر سوال برده است.
نویسنده: صادق زیبا کلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1398 (چاپ 2)
قیمت: 245000 تومان
تعداد صفحات: 157 صفحه
شابک: 978-964-334-205-0
امتیاز کتاب: (3.3 امتیاز با رای 7 نفر)
درست بعد از سه دهه از گذشت انقلاب اسلامی، شاید بد نباشد تا نگاهی دوباره به این پدیده بیاندازیم. به راستی آن انقلاب برای چه بود؟ میلیونها زن و مرد ایرانی از پیر و جوان گرفته، تا مکلا و روحانی، از شهری و روستایی تا مرفه و مستمند، از تحصیلکرده تا عامی، از شمال شهرنشین تا جنوب شهریها، از مارکسیستهای رادیکال انقلابی تا مسلمانان سنتی، از متدینین تا آنان که خیلی پایبند به مذهب نبودند، جملگی به دنبال چه بودند؟
مشکلشان و دردشان با رژیم شاه چه بود؟ چرا آن رژیم را نمیخواستند؟ سخنی به گزاف نرفته اگر ادعا شود که علیرغم حجم انبوهی از ادبیاتی که پیرامون انقلاب اسلامی ظرف سه دهه گذشته در ایران تولید شده، پاسخ به این پرسشها دست کم برای نسل دوم و سوم بعد از انقلاب در هالهای از ابهام فرورفته. نگاه ایدئولوژیک و سیاسی به انقلاب از یک سو و تلاش در جهت سوق دادن انقلاب و انطباق آن با اهداف و دیدگاههای حکومتی ظرف سه دهه گذشته سبب شده تا هر نسل بعد از انقلاب بیش از نسل قبلیاش نسبت به آن بیگانهتر شود. جدای از بیعلاقگی، بیاعتقادی و احساس عدم تمایل نسبت به انقلاب اسلامی، نسلهای بعد از انقلاب اساسا یک تعریف ابتدایی و شناخت اولیهای هم نسبت به آن ندارند.
در این کتاب سعی شده تا با کنار گذاردن انگارهها و چارچوبهای حکومتی، نگاه متفاوتتری به انقلاب اسلامی و اینکه به دنبال تحقق کدامین اهداف و آرمانها بوده صورت گیرد. (برگرفته از توضیحات پشت جلد کتاب)
نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1398 (چاپ 1)
قیمت: 145000 تومان
تعداد صفحات: 104 صفحه
شابک: 964-334-206-9
در 24 دی 1372 و در اوج بحبوحه فروپاشی اتحاد شوروی سابق به همراه بلوک شرق، ساموئل هانتیگتون نظریه معروف برخورد تمدنها را مطرح نمود. در حالیکه جهانیان مشتاقانه پس از نیم قرن حاکمیت نظام دو قطبی و جنگ سرد به استقبال دنیای جدیدی میرفتند که در آن از عفریت جنگ، رقابت تسلیحاتی، خشونت و برخورد نظامی دیگر قرار نبود خبری باشد، هانتیگتون اعلام نمود که آینده آنقدرها هم صلحآمیز و بدون خشونت نیست. او در حالی پیشگویی شومش را اعلام داشت که بنظر میرسید دنیای پس از پایان یافتن نظام دو قطبی، آیندهای سرشار از ثبات، امنیت، صلح و همکاری جهانی میان کشورها خواهد بود. هانتیگتون در آینهاش نگریسته و اعلام داشت درست است که درگیری میان شرق و غرب از میان رفته است، اما ابرهای تیره و سیاهی دارند در افق پدیدار میشوند که عملا جایگزین تنشها و رقابتهای دو بلوک شرق و غرب میشوند. او بر این ابرهای سیاه نام برخورد تمدنها نهاد و هشدار داد که تخریب، جنگ، ویرانی که بر جهان در قرن 21 حاکم خواهد شد به مراتب خشنتر از عصر جنگ سرد خواهد بود.
بسیاری از متفکران و صاحبنظران در غرب و نقاط دیگر جهان با هانتیگتون و پیشگویی شومش به مخالفت برخاستند. سیدمحمد خاتمی رئیس جمهور ایران در مخالفت با برخورد تمدنها، نظریه گفتگوی تمدنها را مطرح نمود و به کمک برخی رهبران لیبرال مسلک اروپا سال 2000 را سال گفتگوی تمدنها نامگذاری کردند. درست زمانی که بحث گفتگوی تمدنها در اوج خودش بود، مسلمان بنیادگرایی به نام اسامه بنلادن در 11 سپتامبر 2001 با انفجارهای تاریخی نیویورک و واشنگتن اعلام موجودیت نمود. تنها مطلبی که پیرامون جهان بعد از 11 سپتامبر میتوان گفت آن است که بعد از قریب به یک دهه از پیشگویی هانتیگتون، بنظر میرسد که او در مجموع خیلی هم بیراه نگفته بود. این کتاب کنکاشی در زمینه بازشناسی بحث برخورد یا گفتگوی میان تمدنها و آشنایی بیشتر با هانتیگتون، موافقین و مخالفینش میباشد. (برگرفته از توضیحات پشت جلد کتاب)
نویسنده: صادق زیباکلام (مصاحبهکننده)
ناشر: روزنه
سال نشر: 1395 (چاپ 6)
قیمت: 165000 تومان
تعداد صفحات: 313 صفحه
شابک: 964-334-273-5
امتیاز کتاب: (3 امتیاز با رای 3 نفر)
نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1400 (چاپ 2)
قیمت: 240000 تومان
تعداد صفحات: 159 صفحه
شابک: 964-334-078-3
... امروز شاید برخی از خوانندگانی که این مقالات را در آن زمان ندیدند، از مطالعه آنها دچار تحیر شوند. از این بابت که چه فضای سیاسی بازی در ایران در آن مقطع وجود داشته و چهها که نگفتند و ننوشتند.
هدف من از گردآوری و چاپ این مقالات آن نیست که به لحاظ تاریخی برای آیندگان ثبت نمایم که دوم خرداد چه فضایی در کشور بهوجود آورده بود ... من میخواهم بیشتر به این مسئله غامض بپردازم که چرا آن فضا از بین رفت؟ آیا نمیشد و امکانپذیر نبود تا آن فضا حفظ شده و تداوم مییافت؟ آیا فرود تیری که سرانجام در اردیبهشت 79 بر ساقه نهال تازه دمیده دوم خرداد نشست اجتنابناپذیر میبود؟ (برگرفته از مقدمهی نویسنده در کتاب)
نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1399 (چاپ 2)
قیمت: 285000 تومان
تعداد صفحات: 287 صفحه
شابک: 964-6167-88-7
نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1398 (چاپ 2)
قیمت: 360000 تومان
تعداد صفحات: 324 صفحه
شابک: 964-334-132-1
... اینکه امثال فضاهای بعد از دوم خرداد، چرا ظرف یک صد سال گذشته به دفعات در فضای سیاسی کشور ظاهر شدهاند اما همچون باران بهاری بلافاصله نیز تمام شدهاند، حکایت پیچیدهای است. حکایتی که نویسندگان، مورخین، روشنفکران و صاحبنظران و شاید مهمتر از همه، قربانیان به انتها رسیدن این فضاها کمتر حوصله و دل و دماغ داشتهاند که به چرایی آن بپردازند. در عوض همواره با انداختن توپ در زمین حریف، یعنی محکوم ساختن "حکومت" و "حاکمیت" خیال خودمان را راحت کردهایم.
دوم خرداد نیز از این قاعده مستثنی نشده. ما هرگز راضی نشدهایم که به چند و چون به وجود آمدن و سپس برچیده شدن آن بپردازیم. آیا آنچه که از اردیبهشت 1379 به این طرف به وقوع پیوسته اجتنابناپذیر بود؟ شاید، شاید هم که نه، و میشد جلوی آن را گرفت. هیچیک از مقالات و نوشتههای این کتاب به چند و چون این پرسش نپرداخته، اما ... (برگرفته از مقدمه کتاب)
نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1398 (چاپ 2)
قیمت: 240000 تومان
تعداد صفحات: 229 صفحه
شابک: 964-334-051-1
مصاحبه مفصل دیگری در خصوص دو کتاب "ما چگونه، ما شدیم؟" و "سنت و مدرنیته" آمده که بیشتر پیرامون نسبت یا رابطه میان ما و غرب و شیوه نگرش متفاوتی که در این دو اثر نسبت به غرب صورت گرفته میباشد. فقره بعدی مصاحبه نسبتا طولانی است پیرامون مقوله امنیت و امنیت ملی. اینکه امنیت ملی چیست، چگونه تعریف میشود و اینکه آیا اساسا یک روزنامه میتواند امنیت ملی جامعه یا کشوری را به خطر بیندازد؟ این مصاحبه به دنبال بسته شدن روزنامه توس در شهریور 1377 و دستگیری هیات تحریریه آن به اتهام "به خطر انداختن امنیت ملی" انجام شده است. مصاحبه بعدی پیرامون احزاب و مسئله تحزب در ایران است. اینکه چرا در تاریخ معاصر ایران، تحزب و فعالیتهای سیاسی در قالب احزاب و تشکلهای مشخص سیاسی نتوانسته نهادینه شود. (برگرفته از بخشی از مقدمه کتاب)
نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1394 (چاپ 2)
قیمت: 180000 تومان
تعداد صفحات: 168 صفحه
شابک: 978-964-334-497-9
نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال نشر: 1402 (چاپ 1)
قیمت: 170000 تومان
تعداد صفحات: 144 صفحه
شابک: 978-622-234-483-2
هرچه فکر میکنم که چند سطری را که پشت جلد گرامافون باید بنویسم که سوژه آن درباره چیست، عقلم به جایی نمیرسد. بگویم داستان است؛ خاطرات است؛ زندگینامه یک چهره سیاسی است که برخلاف بسیاری از چهرههای دیگر سیاسی ایرانی که مرد هستند او زن هست؛ روایت غمانگیز سالهای پایانی زنی تنهاست به نام "پریوش سطوتی" که بیست سالش بود وقتی همسرش، دکتر حسین فاطمی، اعلام شد، و او در شصت سال بعدی زندگیش حاضر نشد با مرد دیگری زندگی کند؛ یا نه، داستان خانوادهای اشرافی است که یک دامادشان را حکومت پهلوی و داماد دیگرشان تیمسار مهدی رحیمی فرماندار نظامی تهران را نظام اسلامی اعدام کرد؛ یا نه داستان اصلی کتاب، ماجرای باورنکردنی نفوذ دستگاههای جاسوسی انگلستان در دولت آقای احمدینژآد توسط یکی از مامورین کارکشتهشان به نام "پریوش سطوتی" است. یا نه، اصلا داستان چگونگی آشنایی من با این خانم است؟ و اینکه چگونه میشود که او گرامافونی را که کادوی ازدواج دکتر مصدق به او و همسرش است را به من میبخشد. (برگرفته از توضیحات پشت جلد کتاب)
مشاهده و انتخاب کتابهای فهرست در بخش مشترکین