راستش را بخواهید این اصرار تعدادی از پدر و مادرها بود که ما را مجبور کرد بپذیریم تا برای کودکان زیر 4 سال هم کتاب ارسال کنیم. در سالهای ابتدایی فعالیت جیرهکتاب، "جیرهکتاب کودک و نوجوان" را عمدتا برای مخاطب نوجوان (محصلهای کلاسهای چهارم و پنجم دبستان در آن زمان تا آخر دبیرستان) به راه انداختیم. اما بعد کمکم محدوده کار به سالهای قبل از دبستان هم کشیده شد. اما وقتی قرار شد هر ماه برای بچههای دو ساله و سه ساله (و البته گاهی هم یکساله و چند ماهه) کتاب مناسب پیدا کنیم و ببندیم و ارسال کنیم، دیگر رسما "کارمان درآمده بود!" در آن زمان اگر از من میخواستید که کتاب مناسب برای بچه یکساله و دوساله بهتان معرفی کنم، من مطمئنا بهتان پاسخ میدادم که: "آخر مگر بچه یکساله چیزی از کتاب و قصه سردرمیآورد؟!"
اما همانطور که گفتم بالاخره اصرار پدر و مادرها ما را به این راه سخت کشاند. بگذریم که هنوز هم پیدا کردن 12 الی 20 عنوان کتابی که بشود هر ماه یک عنوانش را برای بچهی یکساله فرستاد و امیدوار بود که مقبول طبع خودش و پدر و مادرش قرار بگیرد، از سختترین کارهاست. ولی به هر حال همچنان داریم ادامه میدهیم و پوستمان هم در این راه احتمالا خوب کلفت شده!
در چنین وضعیتی، پیدا کردن مجموعه کتابی که خودش تکلیف آدم را از همان روی جلد روشن کرده که "این جلد قصههایی برای یکسالههاست" و "آن یکی جلد قصههایی برای دو سالهها" حکم معجزهای کوچک را دارد. بگذریم که من هنوز هم در مورد اینکه بچهی یکساله برداشت قابل قبولی از "قصه" داشته باشد، مشکوکم. اما به هرحال اینجا میتوان هر گناهی هم اگر در "بزرگنمایی بازاریابانه" هست به گردن روی جلد کتابها انداخت که: "خوب خودش اینجا نوشته!"
اگر از من بپرسید، برای بچهی یکساله همان "پز کتاب خواندن"، اینکه ببیند بصورت مرتب (هر روز، هر شب، وقت و بیوقت) پدر یا مادرش دسته کاغذی را به دست میگیرد و با زبانی نامفهوم چیزهایی برایش بلغور میکند، خودش کلی فرهنگسازی است. بنابراین اگر آن دسته کاغذ حاوی تراوشات مغزی فردریش نیچه هم باشد احتمالا چندان تفاوتی نمیکند (البته اگر نسخه مصورش را پیدا کنید احتمالا برای جلب توجه بچه مناسبتر است!) اما این عقیده من است که درباره بچههای یکساله (و به بالا) چندان تخصصی ندارم. بنابراین خیلی هم به این افاضات دل ندهید و همان بزرگنماییهای بازاریابانه را باور کنید!
یک معترضه جدی هم بگویم و دیگر بروم به سراغ معرفی کتابها. جیرهکتاب (و اصولا بازار نشر ایران) در زمینه ارزشگذاری کتابهای مختلف کودک و نوجوان در ردههای سنی مختلف بسیار فقیر است. اگر پدر و مادرهای جدی، که تعدادشان کم نیست و در طول این سالیان بسیاریشان از طریق ما برای بچههایشان کتاب تهیه کردهاند، زحمت بکشند و بعد از گذراندن تجربه قرائت کتاب برای بچههای خود، امتیاز و نظری برای کتاب ثبت نمایند، به مرور مجموعه گرانقدری از کتابهای ارزشگذاری شده (آنهم با اطلاعات بدست آمده از خود مصرفکننده اصلی و واقعی) گرد میآید که کاربردش برای پدر و مادرهای دیگر بسیار ارزشمند خواهد بود. بنابراین مثل همیشه تاکید میکنم که: "درباره جیرهکتابی که دریافت میکنید، نظر بدهید!"
نویسنده: جان استیمسون
ترجمه: فاطمه زرگری
ناشر: کتابهای قاصدک- موسسهی نشر و تحقیقات ذکر
سال نشر: 1401 (چاپ 10)
قیمت: 22500 تومان
تعداد صفحات: 24 صفحه
شابک: 978-964-307-368-8
امتیاز کتاب: (4.5 امتیاز با رای 2 نفر)
نویسنده: جان استیمسون
ترجمه: فاطمه زرگری
ناشر: قاصدک
سال نشر: 1401 (چاپ 11)
قیمت: 29500 تومان
تعداد صفحات: 40 صفحه
شابک: 978-964-307-369-5
امتیاز کتاب: (4.3 امتیاز با رای 3 نفر)
نویسنده: جان استیمسون
ترجمه: فاطمه زرگری
ناشر: ذکر
سال نشر: 1401 (چاپ 11)
قیمت: 26500 تومان
تعداد صفحات: 32 صفحه
شابک: 978-964-307-370-1
در داستان "جایی برای پاندا"، پدر لوسی در بازگشت از یکی از سفرهایش برای او یک پاندای واقعی هدیه میآورد. اما نگهداری از این خرس گنده کار سادهای نیست. وقتی پاندا شب در تخت لوسی میخوابد، دیگر جای زیادی برای لوسی روی تخت باقی نمیماند و وقتی صبح روز بعد مادر و لوسی پاندا را به پارک و فروشگاه میبرند، او به دلیل جثهی بزرگش همه چیز را به هم میریزد. اما بالاخره این خود پاندا است که بهترین جا را برای خودش پیدا میکند ...
در داستان "دنداندرد تمساح کوچولو"، بن در خانه از یک تمساح خانگی به نام نایجل نگهداری میکند. نایجل خیلی مودب و تمیز است. اما روزی دچار دنداندرد میشود و بن و مادرش او را به نزد دندانپزشک میبرند. دندانپزشک اول از دهان بزرگ و دندانهای تیز نایجل وحشت میکند. اما بالاخره متوجه میشود که اگر بخواهد دنداندرد نایجل را مداوا کند باید از ابزاری به جز آنچه که در مطبش برای کمک به بیماران دیگر دارد استفاده کند ...
نویسنده: جان استیمسون
ترجمه: فاطمه زرگری
ناشر: ذکر
سال نشر: 1401 (چاپ 11)
قیمت: 26500 تومان
تعداد صفحات: 31 صفحه
شابک: 978-964-307-371-8
در داستان اول، "ارنست سوار اتوبوس میشود"، ارنست فیلی است که در باغوحش زندگی میکند و دلش میخواهد یکروز بتواند سوار اتوبوس قرمزی بشود که هر روز از پشت دیوار باغوحش رد میشود. او بالاخره راهی پیدا میکند که پول لازم برای اتوبوسسواری را بدست آورد و دور از چشم نگهبان باغوحش از دیوار به آنسو و داخل ایستگاه اتوبوس برود …
در داستان "حراج"، نورمن ماری است که وسائلش را برای حراج در بازارچه مدرسه به آنجا میبرد. در ابتدای شروع کار بازارچه نورمن خیال ندارد چیزی بخرد. اما به مرور او وسائل جالب دوستانش را میبیند و یکییکی آنها را از دوستانش میخرد. نورمن وقتی دوباره به خانه برمیگردد، قفسهی اتاقش دوباره به همان صورتی قبل، پر از وسائل مختلف شده ...
نویسنده: جان استیمسون
ترجمه: فاطمه زرگری
ناشر: ذکر
سال نشر: 1401 (چاپ 11)
قیمت: 26500 تومان
تعداد صفحات: 31 صفحه
شابک: 978-964-307-372-5
در داستان "میمون کوچولو در مدرسه"، اندرو میمون خانگیاش را به مدرسه میبرد چون خانم معلم از بچهها خواسته که هر هفته یکی از آنها حیوانی را که از آن نگهداری میکند با خود به مدرسه بیاورد. اما وقتی خانم معلم میمون اندرو را میبیند اصلا خوشحال نمیشود. او فکر میکرده بچهها اغلب خرگوش و سگ و گربه در خانه نگه میدارند و انتظار اینکه روزی یک میمون به کلاسش بیاید را نداشته …
در داستان "جغد عینکی" آقا و خانم جغد نگران بچهشان مروین هستند چون فکر میکنند چشمهای او ضعیف است. آنها مروین را به نزد چشمپزشک میبرند و پزشک از مروین میخواهد تا از عینک استفاده کند. مروین پس از اینکه عینک میزند همه چیز را واضحتر و روشنتر میبیند اما فکر میکند که با عینک زشت شده و دوستانش او را با این ظاهر جدید مسخره خواهند کرد ...
نویسنده: جان استیمسون
ترجمه: فاطمه زرگری
ناشر: ذکر
سال نشر: 1395 (چاپ 5)
قیمت: 4000 تومان
تعداد صفحات: 31 صفحه
شابک: 978-964-307-286-5
در داستان "طاووس خودخواه"، طاووسی در پارک به همراه دیگر حیوانات زندگی میکند. طاووس از صبح تا شب به پرهای خود میرسد و به هیچ چیز و هیچکس دیگر توجه ندارد. بقیهی حیوانات تلاش میکنند تا او را به جمع خود بیاورند، اما طاووس همهاش به فکر ظاهر و زیبایی خودش است. بالاخره حوصله حیوانات سر میرود و برای چاره نزد فلامینگو میروند که از همه فهمیدهتر است. فلامینگو مدتی فکر میکند و بالاخره فکر بکری به سرش میزند …
در داستان "داستان سیرک"، یک خرس قطبی با خانوادهاش خداحافظی میکند و به سمت جنوب به راه میافتد تا سیرکی پیدا کند و در آن مشغول کار شود. او بالاخره به یک سیرک میرسد و از مدیر سیرک میخواهد که به او کار بدهد. اما مدیر هر کاری که از خرس میخواهد، او موفق به انجامش نمیشود. خرس نمیتواند بندبازی کند، او نمیتواند مربی شیرها باشد و از عهده سوار شدن بر چرخ سیرک هم برنمیآید. بالاخره اما این خود خرس است که بهترین کاری را که میتواند در سیرک انجام دهد، پیدا میکند ...